Abdulkadir Uraloğlu: Türkiye Siber Güvenlikte Rol Model Ülke
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, siber olaylara karşı Türkiye’nin Avrupa’da ve dünyada rol model olan ülkelerden biri olduğunu belirtti. Uraloğlu, “17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz, her gün 24 saat. Günde yüzlerce zararlı büyük saldırı girişimini de engelliyoruz” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, TÜRKSAT 6A’yı tamamen yerli mühendislerle tasarladıklarını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın da katıldığı törenle hizmete aldıklarını hatırlattı.
Türkiye’nin uydu sürecinin 1994’te başladığını vurgulayan Uraloğlu, 2014 yılında resmi olarak başlayan sürecin 2018 yılında üretimine başlanan ve 2024 yılında uzaya fırlatılan 6A uydusuyla taçlandırıldığını söyledi. Uraloğlu, uydu ile sivil ve resmi haberleşmede güvenliği sağladıklarını ve televizyon yayıncılığını etkili ve kaliteli hale getirdiklerini belirtti. Ayrıca yerli üretimin önemine vurgu yaparak, geniş bant abone sayısının 96.4 milyon olduğunu dile getirdi.
Bakan Uraloğlu, siber saldırılara karşı alınan önlemleri de değerlendirerek, havalimanları, kara yolları, tüneller ve baz istasyonlarında artık elektronik ve dijital sistemlerin, yapay zekanın kullanıldığını belirtti. Siber olaylara karşı Türkiye’nin etkili mücadelesini sürdürdüğünü ve sürekli IP adreslerini tarayarak yüzlerce zararlı büyük saldırı girişimini engellediklerini ifade etti.
Uraloğlu, yapay zeka teknolojilerine de değinerek, “Belirli meslekler artık yapay zekayla beraber ortadan kalkacaktır ama belirli meslekler de ortaya çıkacaktır. İnsanın daha az beden gücü ve rutinde daha az bir beyin gücü ortaya çıkacaktır ama yapay zeka sizin vermediğiniz hiçbir veriyi ortaya koyamaz” sözleriyle yapay zekanın rolüne dikkat çekti.
Siber güvenliğin yerli ve milli “AVCI“, “AZAD“, “KASIRGA” ve “ATMACA” adlı yazılımlarla sağlandığını belirten Uraloğlu, havalimanlarının yönetiminde ise “İRADE” ve “ÇARE” adlı yapay zeka yazılımlarının kullanıldığını açıkladı.