Böbrek hastalığının sessiz belirtilerine dikkat!

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mansur Kayataş, kronik böbrek hastalığı (KBH) hakkında önemli bilgiler paylaştı. Kayataş, böbreklerin vücuttaki atık maddeleri temizlediğini, sıvı dengesini sağladığını ve kan basıncını düzenlediğini vurguladı. Ayrıca hastalığın ilerleyişini yavaşlatacak önerilerde bulundu.

BÖBREKLERİN ÖNEMLİ GÖREVLERİ

Prof. Dr. Kayataş, böbreklerin vücuttaki atık maddeleri temizlediğini, sıvı dengesini sağladığını ve D vitaminini aktif hale getirdiğini belirtti. Aynı zamanda, kan basıncını düzenlediğini ve eritropoetin adlı hormon üreterek kırmızı kan hücrelerinin üretimini sağladığını söyledi.

KRONİK BÖBREK HASTALIĞININ NEDENLERİ

Prof. Dr. Kayataş, KBH’nin en yaygın sebebinin diyabet olduğunu belirtirken, hipertansiyonun da ikinci sırada geldiğini söyledi. Ayrıca, glomerülonefrit, polikistik böbrek hastalığı, idrar yolu tıkanıklıkları, böbrek taşları ve nefrotoksik ilaçların da risk faktörleri olduğunu belirtti.

GENETİK FAKTÖRLERİN ETKİSİ

Kayataş, hastalığın bazı kişilerde genetik faktörlerle hızlı ilerleyebileceğini vurgularken, erken yaşta veya ailede geçiş gösteren vakalarda genetik testlerin tanıya yardımcı olabileceğini söyledi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Prof. Dr. Kayataş, hastalığın başlangıcında belirti olmayabileceğini ancak ilerleyen dönemlerde yorgunluk, halsizlik, bulantı, idrar azalması veya köpüklenme, bacaklarda şişlik, nefes darlığı ve yüksek tansiyon gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini aktardı.

TANISI VE TEDAVİSİ

Tanının genellikle biyokimya tetkikleri, idrar analizleri ve böbrek ultrasonuyla konulduğunu belirten Kayataş, bazı durumlarda böbrek biyopsisinin de gerekebileceğini ifade etti. Tedavi sürecinde ise beslenme düzeni ve yaşam tarzının önemine değindi.

BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER

Kayataş, sağlıklı beslenmenin hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini vurgulayarak, tuz ve proteinden kısıtlı bir diyetin benimsenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, tıbbi tedavinin ve düzenli kontrollerin önemini vurguladı.

Related Posts

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.