Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte Sigara İçmenin Zararları

Hamilelik döneminde sigara içmek, doğacak bebekte ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sigara içmenin bebek üzerindeki zararları göz ardı edilmemelidir.

Hamilelikte Sigara Güvenli Değildir

Sigara içmek, hamilelikte bebeğe zarar veren kimyasalların direkt olarak geçişine sebep olabilir. Bu sebeple, hamilelikte sigara içmek tamamen bırakılmalıdır. Sigarayı bırakmak mümkün değilse, mümkün olduğunca azaltılması önerilir. Ancak en iyisi sigarayı bırakmaktır, çünkü sigara içen annelerin bebekleri daha düşük doğum ağırlığına, solunum problemlerine, davranış sorunlarına ve diğer ciddi sağlık sorunlarına maruz kalabilir.

Anne Sütündeki Nikotin Miktarı

Anne sütündeki nikotin, karbonmonoksit ve diğer zararlı kimyasalların miktarını artırabilir. Bu yüzden emziren annelerin sigara içmemesi önemlidir. Sigara içmek, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Emziren annelerin sigara içmesi durumunda, bebeğin sigaradan etkilenme riski daha fazladır ve bu da solunum problemleri, hiperaktivite gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Doğum Sonrası Riskler

  • Düşük doğum ağırlığı: Sigara içen annelerin bebekleri, normal doğum ağırlığına göre daha düşük doğum ağırlığına sahip olabilir ve bu durum bebekte sağlık sorunlarına neden olabilir.
  • Erken doğum: Sigara, erken doğum riskini artırabilir ve bu durumda bebeğin sağlık sorunları yaşama olasılığı yüksektir.
  • Düşük doğum: Sigara içmek, düşük doğum riskini artırarak bebeğin hayatını tehlikeye atabilir.
  • Solunum problemleri: Sigara içen annelerin bebekleri, solunum problemleri yaşama olasılığı daha yüksektir ve bu durum solunum yolları hastalıklarına yakalanma riskini artırabilir.

Hamilelikte sigara içmek, anne ve bebek üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve bu sebeple sigaradan uzak durulması önemlidir.

Editör – Erkan Doğan

Related Posts

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.