En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

KKKA Hastalığı ve Tedavisi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Elaldı, kenenin vücuda bulaştırabileceği tehlikelere dikkat çekti. Elaldı, dünyada 900’e yakın kene türü bulunduğunu belirtirken, Türkiye’de 50’den fazla kene türünün olduğunu vurguladı.

Kenelerin vücuda yapıştıktan sonra aç oldukları sürece saatler hatta günlerce kan emebileceğini söyleyen Elaldı, bu durumda keneyle virüsün yanı sıra başka hastalık etkenlerinin de bulaşma riskine dikkat çekti. Kenenin vücuttan kendiliğinden ayrılacağını belirten Elaldı, enfekte kenelerin Türkiye’de yaygın olduğunu ve özellikle Hyalomma marginatum türü kenelerin KKKA hastalığının bulaşmasında önemli rol oynadığını ifade etti.

En Fazla Bacaklara Tutunan Keneler

Kenelerin insan vücuduna yapışma tercihlerine de dikkat çeken Elaldı, yapılan araştırmalara göre en fazla kenenin bacaklara tutunduğunu belirtti. Hastalığın ölüm oranları konusunda da bilgi veren Elaldı, Türkiye’deki ölüm oranının yüzde 5’in altında olduğunu ve hastaların en az yüzde 95’inin hastanelerden şifa ile taburcu edildiğini vurguladı.

KKKA hastalığı tedavisi ve aşı çalışmalarından da bahseden Elaldı, günümüzde uygulanan etkin tedaviler hakkında bilgi verirken, Türkiye’de üretilen yerli bir KKKA aşısının faz 1 çalışmasının tamamlandığını açıkladı. Ayrıca, yurt dışında yürütülen projeler kapsamında DNA ve mRNA temelli KKKA aşılarının geliştirildiğini ve bu çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Related Posts

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

MS hastaları ve doktorlar farkındalık etkinliğinde bir araya geldi

Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte MS hastaları ve hekimler hem hastalığın güncel durumunu değerlendirdi hem de sanat atölyesi ve nefes egzersizleriyle farkındalık çalışması yaptı.

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor.