Uzayda Gıda Üretimi Üzerine Yeni Araştırma

Uzayda Gıda Üretimi İçin Yeni Araştırma Yapılıyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) destekli yeni bir araştırmada, bilim insanları uzayda hücrelerden gıda üretiminin olası olup olmadığını inceliyor.

BBC’nin aktardığı habere göre, ESA’nın finanse ettiği projede, yerçekiminin az ve radyasyonun yüksek olduğu uzay ortamında laboratuvar üretimi gıdaların yetiştirilmesi üzerine araştırmalar yapılıyor.

Astronot başına günlük 20 bin sterline kadar çıkabilen beslenme maliyetlerinin azaltılması amaçlanıyor. Bilim insanları, çalışmalarının olumlu sonuç vermesi durumunda astronotların biftek, püre, tatlı gibi yiyecekleri uzayda laboratuvar ortamında üretebileceğini ifade ediyor.

Proje kapsamında kullanılan “biyoreaktör” sistemi, protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel besin maddelerini hücrelerden üreterek, bunları gerçek gıdaya dönüştürmeyi hedefliyor.

Imperial College Londra’da geliştirilen bu sistem, geleneksel tarıma göre daha az kaynak tüketip çevreye daha az zarar verdiği belirtiliyor.

Deneyler kapsamında daha küçük boyutlu bir biyoreaktör, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilecek ve bu sistem ESA’nın ilk ticari geri dönüş uydusu Phoenix ile dünyaya geri getirilecek.

Frontier Space şirketinin CEO’su Dr. Aqeel Shamsul, bu araştırmanın iki yıl içinde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda küçük çaplı bir gıda üretim tesisi oluşturulması için atılan ilk adım olduğunu belirterek, “Hayalimiz, uzayda ve Ay’da üretim tesisleri kurmak.” dedi.

İngiltere’nin ilk astronotu Helen Sharman da uzayda çeşitli ve besleyici gıdaların elde edilmesinin önemine dikkat çekerek, bu tür gıdaların, uzun süreli görevlerde astronotların sağlığını korumak ve kilo kaybını önlemek açısından kritik rol oynayabileceğini vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Nuri Aydın – Güncel

Related Posts

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Bakan Işıkhan tarih vererek duyurdu

Yaklaşık 4 milyon emekliyi ilgilendiren en düşük emekli maaşı düzenlemesiyle ilgili önemli bir açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayı enflasyon verilerinin ardından maaşlarla ilgili nihai görüşmelerin yapılacağını duyurdu. Işıkhan, yeni rakamın TBMM’ye sunulacağını belirtti.

Stresin şifresi çözülüyor! Giyilebilir teknolojiler

Akıllı giyilebilir teknolojiler, mental sağlık izlemede çığır açıyor. Akıllı saatler, bileklikler ve biyosensörler, stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sağlık sorunlarını erken teşhis ederek kullanıcıların yaşam kalitesini artırdı. Bilimsel …

Binlerce PlayStation 5 tehlikede: Sıvı metal sorununun önü alınamıyor

Oyun dünyasının devlerinden PlayStation 5’in ilk serilerinde kullanılan sıvı metal soğutma sistemi, konsol sahipleri için giderek büyüyen bir problem haline geliyor. Özellikle konsolların dikey konumda kullanılması, sıvı metalin yerçekimi etkisiyle …

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

Fallout 76, Gone Fission güncellemesi yayında

Fallout 76’nın en yeni güncellemesi Gone Fission, oyuna uzun süredir beklenen balıkçılık sistemini getirdi. Bethesda Game Studios tarafından duyurulan bu ücretsiz güncelleme ile oyuncular, oyunun haritasındaki her bölgede balık tutabiliyor …

20 yıllık deney sonunda tamamlandı: Sonuçlar beklenenin çok tersi çıktı

ABD’deki Fermilab laboratuvarında yapılan deneyler, fizik dünyasını 20 yıldır meşgul eden muon parçacığının manyetik davranışına dair en hassas ölçümü ortaya koydu. Ancak sonuçlar, beklentilerin aksine, mevcut fizik kuramı olan Standart Model ile neredeyse tamamen örtüştü.