Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli yapıldı: 90 mililitre kan verildi

Sağlık Haberleri: Hamile Anne ve Bebeği Kansızlık Sorunu ile Mücadele Ediyor

Kentte yaşayan ve geçen yıl 32 haftalık hamileyken kansızlık teşhisiyle çocuğunu kaybeden 1 çocuk annesi Birgül Bilgehan, yeniden hamile kaldı. 8 aylık hamile Bilgehan’ın 2 hafta önce yapılan tetkiklerinde, karnındaki bebeğine de kansızlık teşhisi konuldu. Aileden alınan izinlerin ardından Bilgehan, Perinatoloji Yan Dal Uzmanı Dr. Bülent Babaoğlu ve ekibi tarafından ameliyata alındı. Ameliyatta anne karnındaki bebeğe, 90 mililitrelik kan nakli yapıldı.

‘SAĞLIKLI BİR BEBEK BEKLİYORUZ’

Bütün işlemlerin ultrason eşliğinde yapıldığını ve bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Dr. Bülent Babaoğlu, şunları söyledi:

“Birgül Hanımı yaklaşık gebeliğin erken döneminden beri takip ediyorum. Çünkü bir önceki gebeliğini anne karnında kansızlık ve ona bağlı olarak komplikasyonlar nedeniyle kaybetmişti ileri gebelik haftasında. Bu grup riskli gebelik grubu olduğu için kadın doğum doktoru arkadaşlarımız rutin takiplerini yaparken ben de aylık anemi, kansızlık tespiti için bebeği takibe aldım. 30’uncu haftaya kadar gayet iyi giderken gebeliğin 30’uncu haftasında bebekte kansızlık olacağından şüphelendik. Bunu da özel ultrason doppler muayeneleri ile bebeğin beynindeki bazı damar yapılarıyla anlıyoruz. Birkaç gün arayla tekrar yaptığım muayenelerde bu bulguyu teyit edince aileyle konuştuk. Bu bebek de maalesef diğer bebek gibi olabilirdi. Kansızlık riskinin yüksek olduğunu söyledik. Anne karnında bebeğe kan nakli yapmayı önerdik, uygun olduğunu gördük. Aile de bunu kabul etti. 31’inci haftada uygun şartlar, özel kan ayarlandıktan sonra işlemi uygun protokole göre uyguladık. Bütün işlem ultrason eşliğinde yapılıyor. Ufak bir iğneyle kordona ulaşıyoruz, bebeğe kan götüren damara. Oradan küçük miktarda kan alıp, hazırda bekleyen laboratuvar bebeğin kan grubu, kan değerlerini bize hızlıca çalışıp söylüyor. Biz de gelen sonuca göre bebeğe vermemiz gereken kan miktarını ayarlıyoruz. Yapılan hesaplamalarda uygun görülen 90 mililitrelik kanı biz anne karnında transfer ettik. Transfer sonrası takiplerimiz de gayet uygun. Anne de bebek de şu an için sağlıklı. Böyle durumlarda bazen nadiren ikinci bir kez daha kan transferi ihtiyacı olabiliyor. Bunun için biz de zaten hastamızı sıklıkla takip ediyoruz. Anne karnında gayet iyi. Doppler muayeneleri normal. Beklenen kilosunun üzerinde. Yani sağlıklı bir bebek bekliyoruz hayırlısıyla.”

‘BEBEĞİMİN KANSIZLIK SORUNU ÇÖZÜLDÜ’

Ameliyatta emeği geçenlere teşekkür eden Birgül Bilgehan, “Ameliyatta karnımdaki bebeğe kan nakli yapıldı. Benim bebeğimin kansızlık sorunu çözüldü. Daha önce bir çocuğumu kaybettim kansızlık nedeniyle. Bunu da kaybetmek istemiyorum. Allah bir daha bana o acıyı yaşatmasın, kimseye yaşatmasın. Doktorlarımız sağ olsun her zaman yakın takip altındayım. Çok iyi bir şekilde ilgileniyorlar” diye konuştu.

Rıza Bilgehan (37) da “Anne karnındaki çocuğumuzun kansızlık sonucu kan verilmesi gerektiğini söylediler ve kan verildi. Çocuk sağlığına kavuştu. Hocamıza çok teşekkür ediyorum. 2024 yılında aynı şekilde kansızlık yüzünden bir bebeğimizi daha kaybettik ve yapılan bu kan naklinden dolayı çok mutluyuz. İnşallah bu bebeğimiz sağlığına kavuşur. Bir baba olarak inşallah evladımı sağ salim olarak kucağıma alırım” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor. 

YKS Adaylarına Stres Uyarısı

YKS adaylarının heyecanı sınav yaklaştıkça artarken, uzmanlar adaylara stres uyarısında bulundu. Sınav Stresi Görme Problemine Neden Oluyor!

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için öneriler

Kurban Bayramı’nda geleneksel sofra alışkanlıkları nedeniyle sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, artan et, tatlı ve hamur işi tüketiminin birçok kişide sindirim sorunlarından kilo artışına, tansiyon yükselmesinden kan şekeri dengesizliğine kadar pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.