Bel ve sırt ağrınızın altında yatan gizli tehlike

Skolyoz Hakkında Doç. Dr. Kaya’dan Uyarı: Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Omurga uzmanı Doç. Dr. Kaya, omurgada yana doğru eğrilik olarak tanımlanan skolyozun sadece ergenlik döneminde değil, her yaşta görülebilen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.

Skolyozun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Kaya, özellikle cerrahi müdahale gerektiren durumlarda zaman kaybının ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti. Skolyozun ilerleyen aşamalarda solunum fonksiyonlarından iç organlara kadar birçok sistemi olumsuz etkileyebileceğine de değinen Kaya, hastalığın ciddiyetine dikkat çekti.

Kaya, “Erken teşhis her zaman önemlidir, ancak özellikle 40 derece üzerindeki eğriliği olan hastalarda cerrahi müdahale, hastaların bedensel algısını düzeltebilir ve yaşam kalitesini belirgin şekilde artırabilir. Gelişen teknolojiler sayesinde skolyoz ameliyatları hem daha güvenli hem de daha hızlı iyileşme süreci sunmaktadır” dedi.

“Hastanın Tüm Yaşam Kalitesini Olumlu Yönde Etkiliyor”

Skolyozun genellikle “ergenlik çağında ortaya çıktığı”na dair yaygın bir kanı olduğunu belirten Kaya, ancak yetişkin yaş grubunda da sıkça rastlanan bir hastalık olduğunu vurguladı. Özellikle dejeneratif skolyozun yaşla birlikte omurga eğriliğinin arttığına dikkat çeken Kaya, yaşlı bireylerde skolyozun bel ağrısı, duruş bozukluğu ve yürüme zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade etti.

Skolyozun genellikle sinsi seyrettiğini ve erken dönemde belirti vermediğini belirten Kaya, çocuklarda omuz asimetrisi, sırt kamburluğu veya dengesiz duruş gibi belirtiler fark edildiğinde uzman bir hekime başvurulması gerektiğini belirtti.

Skolyoz cerrahisinin halk arasında korkutucu bir müdahale olarak algılandığını ancak modern tekniklerle bu ameliyatların güvenli ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilebildiğini vurgulayan Kaya, hastaların ameliyat sonrası yaşadıkları ağrılardan kurtulduklarını, daha dik durduklarını ve günlük aktivitelerini rahatça yapabildiklerini söyledi. Doğru zamanda, uygun cerrahi müdahalelerin hastanın tüm yaşam kalitesini olumlu yönde etkilediğine dikkat çekti.

Related Posts

YKS Adaylarına Stres Uyarısı

YKS adaylarının heyecanı sınav yaklaştıkça artarken, uzmanlar adaylara stres uyarısında bulundu. Sınav Stresi Görme Problemine Neden Oluyor!

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için öneriler

Kurban Bayramı’nda geleneksel sofra alışkanlıkları nedeniyle sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, artan et, tatlı ve hamur işi tüketiminin birçok kişide sindirim sorunlarından kilo artışına, tansiyon yükselmesinden kan şekeri dengesizliğine kadar pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Hafta sonu kaçamağı demeyin! Sızdıran bağırsak sendromu 2 günde başlayabilir

Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk uyarıyor: “Hafta sonu kaçamağı diye yenen birkaç hamburger, bağırsaklarınızı savunmasız bırakabilir.” Yüksek yağlı besinler, yalnızca günler içinde bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Kısa süreli keyif, vücudun savunma duvarında kalıcı bir gedik açabilir.