Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Prof. Dr. Osman Erk: Artan Sıcaklıklarda Dikkat Edilmesi Gereken Riskler

Yaz aylarında artan sıcaklıkların beraberinde getirdiği sağlık risklerine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, gıda zehirlenmesi, kalp krizi ve lejyoner hastalığı gibi risklerin arttığına vurgu yaptı.

Prof. Dr. Erk, Sözcü’den Nazan Doğaner Halıcı’ya yaptığı açıklamada, yaz aylarında sıcak hava nedeniyle karşılaşılan riskler hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla ilgili tavsiyelerini şu şekilde sıralayan Prof. Dr. Erk:

  1. Havuzu tercih etmeyin: Havuz suyundaki bakteriler tifo, hepatit, dizanteri ve diğer enfeksiyonlara neden olabilir. Deniz suyu, tuzlu olduğu için daha güvenlidir.
  2. Migren riskine karşı alınacak önlemler: Aşırı sıcaklarda bol sıvı tüketmek ve güneş ışığından kaçınmak migreni önleyebilir.
  3. Kalbinize iyi bakın: Sıcak hava kalp atış hızını artırabilir, bu nedenle mümkün olduğunca serin ortamlarda bulunarak bol su tüketmek önemlidir.
  4. Yiyeceklere ve içeceklere dikkat edin: Besinlerin hızlı bir şekilde bozulabileceği sıcak havalarda açıkta satılan ürünlerden uzak durulmalıdır.
  5. Susuzluk testi: Susuzluk belirtileri varsa bol su içmek ve idrar rengini kontrol etmek önemlidir.
  6. Güneşten korunun: Özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı, ancak kısa süreli güneşlenerek D vitamini alınmalıdır.
  7. Klimalardan kaçının: Klimalardan kaynaklanan lejyoner hastalığı riskine karşı doğal serinleme yöntemleri tercih edilmelidir.

Related Posts

YKS Adaylarına Stres Uyarısı

YKS adaylarının heyecanı sınav yaklaştıkça artarken, uzmanlar adaylara stres uyarısında bulundu. Sınav Stresi Görme Problemine Neden Oluyor!

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için öneriler

Kurban Bayramı’nda geleneksel sofra alışkanlıkları nedeniyle sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, artan et, tatlı ve hamur işi tüketiminin birçok kişide sindirim sorunlarından kilo artışına, tansiyon yükselmesinden kan şekeri dengesizliğine kadar pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Bel ve sırt ağrınızın altında yatan gizli tehlike

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Kaya, 40 dereceyi geçen skolyoz vakalarının yalnızca estetik değil, aynı zamanda solunum fonksiyonları ve iç organ sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Erken teşhis ve gerektiğinde cerrahi müdahale, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabiliyor.